Naast de Bruine kiekendief en de Scholekster is de Wulp een machtige vogel die je regelmatig kunt tegenkomen in het Verdronken Land van Saeftinghe. De exemplaren die ik tekende zag ik op een akker in Sint-Gillis-Waas op een koude, mistige dag. Kan het romantischer?

Ze waren in groep en vlogen schichtig op wanneer ik ze te dicht naderde. Hun roep is voor mij een geruststellend, zangerig gefluit dat altijd als thuiskomen aanvoelt. Een van deze steltlopers zag ik een regenworm verorberen met zijn opmerkelijke, grote, gebogen snavel. 2019 is door Sovon uitgeroepen als het jaar van de Wulp. Volgens hun site is deze vogel sinds halverwege de jaren tachtig met 50 % afgenomen. Voedseltekort en predatie zijn de grote oorzaken van deze terugval, dat dan weer te wijten valt door de intensivering van de landbouw. Meer info vind je hier

Ik maakte een kleine tekening van de Wulpen die ik zag op de akker in het Waasland. En als je zin hebt en de kans krijgt vogels te tekenen zou ik het zeker doen. Het maakt niet uit of je Rubens bent of niet. Rubens is trouwens dood. Het gaat niet om perfectie, maar om expressie. Het grootste voordeel bestaat er evenwel in dat je goed naar een bepaalde vogelsoort leert kijken als je ze moet tekenen. Naar de vorm van het lichaam, de snavel of de poten. Maar plots is het ook alsof je de kleuren van de vogel voor de eerste keer echt ziet.

De Crossley ID Guide geeft zelfs de identificatie-tip om vogels te tekenen of te beschrijven in een notaboekje in plaats van de vogel te proberen zoeken in je vogelgids. De reden is duidelijk: je kijkt niet meer fatsoenlijk naar de vogel als je in je gids bladert en als je geen antwoord vindt zul je thuis ook geen referenties meer hebben om op terug te vallen. Als je niet kan of wil tekenen kan je een soort dummy maken en die beschrijven met trefwoorden, zoals ik gedaan heb in de afbeelding die je hiernaast ziet. Ondanks het feit dat de getekende schets niet laat zien om welke vogel het gaat zal de beschrijving (i.d.g. een Gaai) toch houvast geven. Het aquarelletje werkte ik thuis af en voegde er opmerkelijke feitjes bij. Geen wereldschokkende dingen, maar gedragingen of kenmerken die mij opvielen. Je leert de Wulp op deze manier iets beter kennen. De opmerkelijke verhoudingen bijvoorbeeld tussen de snavel en het lichaam. Nerdy dingetjes die een vogelaar zoals ik belangrijk vind. 

www.sovon.nl/nl/jaarvandewulp

Beluister de Wulp:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *