Vogelen

JUMELLES

Een jaar of 11 was ik op die foto. Dat moet dus 1982 geweest zijn. Ik was op vakantie met mijn familie in de Provence en ik was trots op mijn verrekijker. Ik zag er in de verte Slangenarenden mee, maar ook een tiental Bijeneters die een levende regenboog vormden op een paar telefoondraden. En in de tuin van het hotel hoorde je elke ochtend Wielewalen. Ik had een hobby die anderen niet hadden.

Toch had ik een buurjongen zo gek gekregen dat hij ook een kijker kocht zodat we elke woensdagnamiddag het Stropersbos in Stekene konden verkennen. Hij stopte ermee toen hij naar de middelbare school ging want in zulke onzin stak je beter niet te veel tijd. We hadden nochtans samen een nest van een Wespendief ontdekt. Ik stak de wespenraten in mijn zakken voor mijn collectie dierensporen. En een Visdiefje zagen we in volle vlucht een paling jatten van een Blauwe reiger.

In feite heb je niks nodig om vogels te kijken. Ga naar buiten en onvermijdelijk zie je de natuur in alle vormen aan je voorbij trekken. Wil je de vogels nog beter bekijken?  Dan kan je natuurlijk een verrekijker aanschaffen. Die zijn er in veel prijsklassen. Voor 80,- Euro heb je al een kijker, maar je kan er ook 2500,- Euro aan spenderen. Een beginnersfout is vaak te starten met goedkoop materiaal. Je zult namelijk verbaasd staan hoe snel je eisen stelt aan je verrekijker als je een prachtige vogel ziet zitten. “Had ik nu maar een betere kijker” hoor ik mezelf nog zeggen. Ik adviseer mensen even te wachten met het aanschaffen van een verrekijker en nog wat te sparen als ze van plan zijn halfslachtig materiaal aan te schaffen. Tegenwoordig kun je ze online kopen maar het is een must om een kijker zelf te gaan bekijken en in je handen te houden voor je tot aankoop overgaat. Wissel af met een paar andere merken en vergrotingen. Ik zweer bij 8X42, maar anderen houden van 10X40. Het is dus een persoonlijke zaak welke verrekijker jou ligt. Wil je meer goede info, klik hier!