We zijn het niet gewend dat het nu al meer dan een dag stil is in mijn tuin. Mijn kinderen en ik voederden elke dag de vogels in onze buurt en die kwamen mondjesmaat af op het zaad dat we strooiden. Tot groot plezier van mijn familie kwamen ze met steeds meer op de grond zaadjes pikken. Sinds vorig jaar zien we de Vink en de Koolmees het meest. Ze fladderen en maken ruzie om het beste zonnebloempitje. Vechtende mannetjesvinken kunnen dan haast verticaal opstijgen terwijl ze met hun staart wippen en bijsturen.

Tot ik een dag geleden een grijze bliksemschicht naar beneden zag duiken die alle zangvogels uit elkaar deed spatten. Het ging zo razendsnel dat je een getraind oog moest hebben om te beseffen dat hier een specialist aan het werk was. Een Sperwer had waarschijnlijk al een tijdje onze tuin in de gaten gehad en wachtte haar moment af om toe te slaan. Daar was zij wonderwel in geslaagd. De verrassingsaanval ging zo snel dat ik zelfs niet kon zien of zij een zangvogeltje te grazen had genomen. Waarschijnlijk ging het om dezelfde Sperwer-dame die hier vorig jaar ook al zat. Eén van mijn buurmannen signaleerde het prachtbeest regelmatig in zijn tuin. Zijn (oude) duiven waren helaas niet altijd snel genoeg voor deze roofvogel. Buurman nam het sportief op. Hij besefte dat je de omstandigheden nauwelijks kunt controleren eenmaal als je je duiven loslaat.

Ik zag dit exemplaar nog al in mijn tuin. Ze heeft een donkergrijs verenpak, wat duidt op een volwassen exemplaar. Ze landde vanuit een golvende vlucht op een oude, betonnen wering.  Op nog geen vijf meter afstand keek ze uitdagend in mijn richting. Haar felgele ogen en poten staken als een waarschuwing af tegen een prachtig bruingrijs gestreepte borst.  Het mannetje is kleiner en heeft roestrode wangen en borst. In de winter zie je ze steeds meer in steden om voedsel te zoeken en dan kunnen ze schaamteloos dicht bij de huizen hun prooien uitzoeken. Hun relatief korte vleugels en lange staart zorgt er voor dat ze uitermate wendbaar zijn als ze langs takken of andere obstakels moeten vliegen.

Ik hoor een Koolmees terug voorzichtig piepen in een beuk die in het midden van mijn tuin staat. Hij hipt van tak naar tak. Volgens sommige wetenschappers is het druk heen en weer bewegen van vogels een anticiperende manier om vijanden als roofvogels te ontlopen.

Stilletjesaan zullen de tuinvogels weer van tussen de struiken moeten komen. Voedsel zoeken in deze koude dagen is voor vogels een kwestie van leven of dood. Eten of gegeten worden is een van de wetten van de natuur.

2 thoughts on “Sperwer”

  1. Bedankt voor je inzet en je leuke podcasts! Vorig weekend nog een Sperwervrouwtje naar het VOC Merelbeke gevoerd (raamslachtoffer). Heeft het helaas niet gered 🙁 Misschien; mocht dat mogelijk zijn; eens een podcastje maken over de beschermengelen van de VOC’s of van het Wildlife Taxi Team 🙂 (Wij zijn vrijwilligers die zieke en gewonde dieren naar de diverse Vogelopvangcentra in Vlaanderen brengen)

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *