Het is weer een heel avontuur . Gisteren telde ik 27 Vinken in mijn stadstuin en een kat had een Turkse tortel te pakken.

Vreemd genoeg deerde dat eigenlijk geen enkele vogel. Ze bleven netjes terugkomen en hadden precies door dat een kat er wel even tegen kan als ze zo’n duif verorberd heeft. In tegenstelling met de Sperwer, zoals jullie op deze site al konden lezen, was het toen echt anderhalve dag stil in mijn tuin.

Elke dag ontvang ik hier ook een machtig groepje van 12-13 Kauwen. Op de foto beneden zie je één vogel van de bende waarvan ik denk dat het de leider is. Ze gaan er voor opzij en hij kan af en toe een belerende pik uitdelen aan de anderen. Het is geen perfecte foto maar ik merkte opeens het blauw-paars op van zijn verenpak (bij paars-wit haak ik af, trouwens). Dat zie je niet zo vaak bij Kauwen. Zoals o.a. bij de Ekster, Kraai, sommige eendensoorten of kippen is het een mechanische kleur die je opmerkt afhankelijk van de lichtinval op de pluimen. Elke dag probeer ik de individuen te onderscheiden om rangorde en gedrag te checken, maar dat is niet eenvoudig. Atlas bracht een boekje uit over de Kauw, geschreven door Achilles Cools maar ik slaagde er nog niet in het te lezen. Dringend doen dus. Net als slapen.

2 thoughts on “Tuin-safari”

  1. Dank u wel voor de goede tips ik heb nu voor het eerst een groenling gezien in mijn stads hofje. Dagelijks ook nu een roodborstje. GJS
    Nicole

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *