Misschien moet ik mijn eerste boekbespreking wat laagdrempelig houden door u de Zakgids Vogels van Nederland en België aan te bevelen, geschreven door Luc Hoogenstein en uitgegeven door Knnv Uitgeverij. Maar de birdnerd in mij wil de lat toch iets hoger leggen en u laten kennismaken met Mijn Roofvogels, geschreven door Rob Bijlsma.

Voor een luttele 12,50 Euro hebt u dit prachtboek in huis. Ik heb al voor meer geld idiotere spullen in huis gehaald, zoals daar zijn: een verlengstukkenset voor mijn stofzuiger, een dasspeld voor een stropdas die ik nooit draag en niet te vergeten: CD’s van K3. Voor 12,50 Euro krijgt u er geen boek voor terug met sensationele, superscherpe vogelfoto’s zoals die tegenwoordig in de mode zijn, nee, u haalt er een boek met veel woorden en zwart/witfoto’s mee in huis. Saai? Allerminst.

Nederlander Rob Bijlsma is een meetnet op zich. Hij meet en telt dat het een lieve lust is. Dat houdt hij al jaren vol omdat hij pas dan conclusies kan trekken of zijn inzichten kan toetsen aan de resultaten. Rob klimt daarbij in boomtoppen om de (roof)vogels te bestuderen. Dat is voor elke natuurliefhebber al een soort terugkeer naar de kindertijd. Wie klimt er niet graag in een boom? Met zijn lange witte haren en baard heeft hij ook meer weg van een goed geconserveerde Gandalf dan van een nerdy vogelaar. Het romantische beeld van een man die niet wil opgroeien en tegen wil en dank zijn eigen koppige zinnetje doet is compleet.

Hij spuit geregeld ongevraagde meningen en komt daardoor trefzeker maar ook grappig over. Af en toe maakt hij gehakt van dure projecten of meningen die van schijnbaar belangrijke personen komen. Hij maakt er geen gehakt van omdat hij in de schijnwerpers wil staan, maar omdat hij een doorgeefluik is geworden van de natuur. Al sinds zijn middelbare schooltijd is hij daar mee bezig. En wat nog opmerkelijker is: soms relativeert hij zijn eigen werk. Ik vermoed dat hij zijn aandeel kan bekijken vanuit het perspectief van een astronaut die hoog boven de aarde zweeft en de futiliteit van alles zo beter kan inzien.

Prachtig is het verhaal over de Wespendief die hij zelf grootbracht. Niet betuttelend of belerend, maar to the point. Een ander mooi stukje gaat over het vangen van muizen in zijn huis. Maar na de vangst begint het tweede werk voor hem: meten. Alles wordt uitgeplozen, alles draagt sporen en bewijzen van het onwaarschijnlijk verhaal van de natuur. Het stelt hem vaak voor nog meer vragen of de juiste antwoorden. Maar beide zijn getuigen van een zekere, vaak wrede, intelligentie zonder weerga. Laat u meevoeren door een boek dat ook het menselijk aspect niet vergeet wanneer hij herinneringen ophaalt aan vroegere tijden en vrienden van weleer. U zult wijzer zijn na het lezen van Mijn Roofvogels. U zult weten wat Fault bars zijn of waarom er soms een hoopje zand in het bos ligt. Of om het in Rob’s ironische woorden te zeggen: ‘je leven zal nooit meer hetzelfde zijn’. Ik weet dat ik nu ga klinken als een reclamespot, maar voor één keer in mijn leven heb ik het er voor over: Kopen. Nu.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *