Na een voorstelling in Schuiferskapelle stak ene zekere Joost me op geheimzinnige manier een papieren zak in mijn handen.

Toen ik thuiskwam nam ik er een prachtige postkaart van een Appelvink én een beker met vetbol er uit. Joost wilde een kadootje geven na het beluisteren van de podcast Fwiet! Fwiet! Elke ochtend als hij naar zijn werk fietst hoort hij de  afleveringen in zijn oortjes.  In de laatste aflevering van Fwiet! Fwiet! Liet ik weten dat ik ging opzoeken hoe je zelf een vetbol kunt maken.  Joost wilde helpen en gaf het recept:

  1. Smelt frietvet en doe er vogelzaad, meelwormen, zonnebloempitten, pinda’s, … in. (De laatste twee drijven in het frietvet)
  2. Giet het in een stenen beker die je niet meer gebruikt, laat stollen en hang die in de bomen.
  3. Tot slot kan je in het vet nog een takje steken als houvast voor de vogels om makkelijker het zaad op te pikken.

Het duurt even voor de vogels het boeltje vertrouwen, maar Pimpelmezen en Koolmezen zijn er dol op. Na een dag of vier hangen ze gegarandeerd aan grootmoeders servies.

De postkaart van de Appelvink, maar ook van andere vogels, kan je bij de Vogelbescherming hier bestellen

Tot nu toe zag ik volgende wintervogels in mijn tuin: Roodborst, Winterkoninkje, Keep, Vink, Groenling, Gaai, Ekster, Kauw, Heggenmus, Koolmees, Pimpelmees, Turkse tortel, Houtduif, Staartmees en Groene specht.

Veel succes met het maken van de vetbol en een goede jaarwisseling gewenst.

 

2 thoughts on “Hoe maak je zelf vetbollen?”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *