In 1959 startte Artis met de uitgave van vier delen, getiteld ‘De Nestbouwende Vogels uit Europa’, geschreven door de Zwitserse ornitholoog Paul Geroudet met illustraties van Fransman Paul Barruel.

De boeken kon je zonder afbeeldingen kopen, de prenten zelf kon je bijeen sparen door Artis Historia-punten te verzamelen die op de verpakkingen van producten stonden. Het waren spannende tijden voor mij om enveloppen te vullen met zoveel mogelijk punten. Bovendien zocht ik de juiste producten die veel punten opleverden. Waspoeder, speculaas, boter, bloem en magazines hadden bij ons thuis steevast een leeg vierkant in de verpakking omwille van de dodelijke precisie van mijn schaar met maar één doel in gedachten: Ik moet en zal die prenten hebben. Mijn ouders lieten dat toe. Het diende een leerrijk doel . Op die manier startte mijn leraarscarrière spectaculair: Ik had een diploma regentaat geschiedenis én drie pakketten Artis Historia- boeken onder de arm over Griekenland, Rome en de Middeleeuwen.

Deze vogelboeken waren evenwel van ver voor mijn tijd. Ik kreeg ze in mijn handen gestopt van iemand die ze gekregen had van een man die wat van zijn rommel kwijt moest. Ik kreeg er drie terwijl er ook een vierde deel moet geweest zijn. Het eerste wat me opviel is de pracht van de vorm. In die tijd kon men efficiëntie perfect met schoonheid combineren. Geen letter  te veel of te weinig in dat mooie vintage groen, roze of paars en er bestonden nog geen barcodes die het boek verminkten.

Elke plaat in het boek is de moeite waard. Het leuke is dat je duidelijk ziet dat Paul Barruel, naar wie trouwens nog een straat in Parijs is genoemd, het vakmanschap onder de knie heeft en dat hij nog geïnspireerd is door de old skool-illustratoren zoals Audubon of Goulding met dit grote verschil dat zijn vogels waarheidsgetrouwer en realistischer afgebeeld zijn. De teksten van Paul Geroudet, een Zwitserse ornitholoog, zijn zeer goed, verbazend actueel zelfs. Ze geven deskundige informatie, maar ook persoonlijke invullingen.

Het is mij niet zozeer te doen om de accuraatheid van de teksten, maar wel om de vorm van deze boeken. In bijlage zie je een aantal afbeeldingen die met zorg en aandacht een uitstraling hebben om u tegen te zeggen. Van Geroudet vond ik nog een interview. Smakelijk! De boeken zijn al heel wat jaren niet meer te verkrijgen, dus als iemand me ooit het missende vierde deel kan bezorgen: graag. Hoewel ik er zeker van ben dat u het liever zelf zal willen bijhouden.

 

Deel 3 zonder kaft. Zelfs dàn nog mooi.

 

 

 

 

Van onder naar boven: Grote Lijster (Turdus viscivorus), Kramsvogel (Turdus pilaris), Zanglijster (Turdus philomelos), Koperwiek (Turdus iliacus)
Kieviten (Vanellus vanellus)

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *