Goed nieuws. Er is een meeuwengids te koop !

Wat? Niet enthousiast? Oh, u denkt dat meeuwen rotvogels zijn omdat ze niet determineerbaar zijn?

Ik weet het: daar eindigt vaak de liefde voor deze prachtbeesten. Huiveringwekkend moeilijk te herkennen met al die kleden. En als vogelkenners dan nog eens beginnen jongleren met P9 en P10 heeft u het helemaal gehad. Maar, wees eerlijk: Naast meeuwen zijn ook sommige zangvogels, steltlopers of de vliegbeelden van roofvogels niet makkelijk te determineren. Dus: niet zeuren en verder lezen.

Ruurd-Jelle van der Leij en Merijn Loeve zijn er wel degelijk in geslaagd een handig, overzichtelijk en goed beeld te schetsen van een aantal meeuwen. OK, er is het perfect naslagwerk van Klaus Malling Olsen, maar…voor beginners té uitgebreid. Dat boek is tevens in het Engels en de terminologie wordt dan ook een pak minder goed verteerbaar. ANWB-vogelgids? Mjaaa… De Nederlandse meeuwengids is net iets anders.

De auteurs kozen voor een gebruiksvriendelijke gids met duidelijke en mooie foto’s per soort en per kleed. De afbeeldingen zijn zo gekozen dat je het kleed van de meeuw duidelijk kunt zien. Een huzarenstukje. De foto’s zijn ook vrij groot ondanks het handige veldgidsformaat, wat voor mijn ogen een must is. Er staan ‘maar’ 12 meeuwensoorten in. De gids beperkt zich namelijk tot de meeuwensoorten die in Nederland te zien zijn. Dat maakt het voor de beginner overzichtelijk.

Omdat je bij meeuwen niet ontkomt aan termen als tertials , grote dekveren e.a hebben ze die in de kaft benoemd. Die kun je openvouwen en naast de tekst leggen terwijl je leest. Dit is een meer dan leuke en gebruiksvriendelijke manier om de onontbeerlijke vogeltopografie te leren kennen en on the spot in de praktijk te brengen.

 

 

Foto: Facebookpagina De Nederlandse Meeuwengids

 

 

Naast de foto’s, uitleg over het bepalen van de leeftijd, de korte, heldere beschrijvingen van de meeuwen en het formaat van het boek (iets groter dan de ANWB-vogelgids) is het zonneklaar: dit is een handige veldgids voor mensen die voor de eerste keer meeuwen determineren, maar ervaren rotten zullen het ook (stiekem) raadplegen.

De gids kostte me met verzendings-en betaalkosten 33,07 euro en bestelde hem via veldshop.nl. Met 143 bladzijden lijkt dat wat aan de dure kant, maar merkte dat de auteurs het in eigen beheer hebben uitgegeven. Dat pleit voor hen. Als je bovenstaande argumenten bekijkt verdwijnt de prijs als sneeuw voor de zon. Bovendien: als je dit kunt lezen vanop je dure computer of smartphone, kan er gerust 33,07 Euro vanaf. Je kan natuurlijk ook kiezen om te blijven zeuren over die moeilijke meeuwen. Zo. De gids in de rugzak: Zeeland, ik kom er aan.

 

www.meeuwengids.nl

https://www.facebook.com/denederlandsemeeuwengids/?epa=SEARCH_BOX

 Info over Ruurd-Jelle : https://ruurdjelle.exto.nl

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *